Bewegen met kanker

onder begeleiding van de fysiotherapeut

Bewegen is gezond!

Dat bewegen goed is voor het lichaam weet iedereen. Maar wanneer u kanker heeft, is sporten waarschijnlijk het laatste waar u aan denkt. U heeft wel wat anders aan uw hoofd!

Toch is het juist op dat moment belangrijk om actief te blijven. Door regelmatig te bewegen (zonder dat u hierbij buiten adem raakt) kunt u uw conditie op peil houden, verbeteren of herstellen. Hierdoor zit u beter in uw vel. U bent minder snel moe en kunt meer aan.

De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van (vroeg) diagnostiek en behandelingen van een aantal soorten kanker. Hierdoor zijn er veel mensen die overleven of nog lange tijd in leven blijven. Een groot gedeelte van deze mensen wordt geconfronteerd met de gevolgen van de kanker en de behandeling, waaronder ernstige vermoeidheid, verminderde conditieverlies, krachtsverlies, pijn, verminderd functioneren in het dagelijkse leven, tijdens hobby en problemen met het deelnemen aan het arbeidsproces.

Het programma

Speciaal voor (ex-)kankerpatiënten biedt Fysiotherapie en Training Kemps & Rijf een beweegprogramma aan. In een kleine groep van maximaal 9 personen traint u aan het behoud of herstel van uw conditie. Onder professionele begeleiding van onze fysiotherapeuten traint u twee keer in de week één uur.

Wanneer u zich aanmeldt, volgt eerst een intakegesprek. Tijdens deze intake wordt gekeken naar uw mogelijkheden en wensen. Het trainingsprogramma wordt op deze manier precies toegespitst op uw situatie. Het kan zijn dat u herstellende bent van kanker en uw conditie weer wilt opbouwen. Het kan ook zijn dat u uw conditie op peil wilt houden tijdens bestralingen of chemotherapie. In beide gevallen maken de fysiotherapeuten een programma dat bij u past en dat u aankunt.

Na het volgen van het beweegprogramma wilt u misschien blijven bewegen. Wij kunnen u hier meer informatie over verstrekken. Mensen met oedeemklachten kunnen terecht bij oedeemtherapeute Judith van Asten, zij is werkzaam in het Paramedisch Centrum Laarbeek.

Elke 3 à 4 weken wordt een inloopspreekuur gepland met de fysiotherapeut en oedeemtherapeut, tijdens dit uur is het mogelijk om individueel vragen te stellen en problemen te overleggen.

Resultaat van het bewegen

Door regelmatig te bewegen is uw hartslag in rust lager. Hierdoor wordt uw hart minder belast. U zult merken dat u minder snel buiten adem raakt, uw uithoudingsvermogen en conditie verbetert en u meer spierkracht heeft. Het ondernemen van activiteiten wordt gemakkelijker. Wetenschappelijk onderzoek toont bovendien aan dat sportief bewegen tijdens en na de behandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan uw herstel.

Vermoeidheid

Net als veel mensen met kanker heeft u wellicht last van vermoeidheid. Alles kost veel meer energie dan normaal. U krijgt het goedbedoelde advies om rustig aan te doen, maar rust heeft als nadeel dat uw conditie nog verder achteruit gaat.
Wanneer u deelneemt aan het beweegprogramma zult u merken dat u zich beetje bij beetje steeds fitter voelt. U merkt dat uw conditie verbetert en u bent minder snel moe.

Samen bewegen werkt beter

Het is voor sommige mensen moeilijk om zelf de motivatie te vinden om te bewegen. Daarom traint u in het programma van Fysiotherapie en Training Kemps & Rijf in een groep. Bewegen in groepsverband kan leuk en motiverend zijn. Deelnemers van de groep begrijpen elkaar beter, omdat zij hetzelfde meemaken. Dit geeft zelfvertrouwen en doet angst voor inspanning verdwijnen. Somberheid en depressieve klachten kunnen verminderen. Bovendien kan de omgang met sportieve lotgenoten u veel ideeën opleveren over andere activiteiten die bijdragen aan uw herstel of omgang met kanker.

Kosten

De kosten voor Bewegen bij Kanker onder begeleiding van de fysiotherapeut vallen onder de aanvullende verzekering. De fysiotherapeut kan u hierover informeren. Voor elke deelnemer wordt een bedrag overgemaakt naar KWF.