Bewegen met kanker

Bewegen is gezond

Dat bewegen goed is voor het lichaam weet iedereen. Maar wanneer je kanker hebt, is sporten waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Je hebt wel wat anders aan het hoofd. Toch is het juist op dat moment belangrijk om actief te blijven. Door regelmatig te bewegen kun je jouw conditie op peil houden, verbeteren of herstellen. Hierdoor zit jij beter in je vel!

Het programma

Speciaal voor (ex-)kankerpatiënten biedt Kemps & Rijf een beweegprogramma aan. In een kleine groep van maximaal 9 personen train je aan het behoud of herstel van je conditie. Onder professionele begeleiding van onze fysiotherapeuten train je twee keer in de week één uur.

Na jouw aanmelding volgt eerst een intakegesprek. Tijdens deze intake wordt gekeken naar jouw mogelijkheden en wensen. Het trainingsprogramma wordt op deze manier precies toegespitst op jouw unieke situatie. Het kan zijn dat je herstellende bent van kanker en de conditie weer wilt opbouwen. Het kan ook zijn dat je jouw conditie op peil wilt houden tijdens bestralingen of chemotherapie. In beide gevallen maken de fysiotherapeuten een programma dat bij jou past en dat je aankunt.

Na het volgen van het beweegprogramma wil je misschien blijven bewegen. Wij kunnen je hier meer informatie over verstrekken. Bij Kemps & Rijf kan het beweegprogramma eventueel ook gecombineerd worden met een van de oedeemtherapeuten.

Resultaat van het bewegen

Door regelmatig te bewegen is je hartslag in rust lager. Hierdoor wordt jouw hart minder belast. Je zult merken dat je minder snel buiten adem raakt, je uithoudingsvermogen en conditie verbetert en dat je meer spierkracht hebt. Daarbovenop toont wetenschappelijk onderzoek aan dat sportief bewegen tijdens en na de behandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan je herstel!

Vermoeidheid

Net als veel mensen met kanker heb je wellicht last van vermoeidheid. Alles kost veel meer energie dan normaal. Je krijgt het goedbedoelde advies om rustig aan te doen, maar rust heeft als nadeel dat jouw conditie nog verder achteruit gaat. Wanneer je deelneemt aan het beweegprogramma, zul je merken dat je conditie in stapjes vooruitgaat!

Samen bewegen werkt beter

Het is voor sommige mensen moeilijk om zelf de motivatie te vinden om te bewegen. Daarom train je in ons programma in een groep. Bewegen in groepsverband is zowel leuk als motiverend. Deelnemers van de groep begrijpen elkaar beter, omdat zij hetzelfde meemaken. Dit geeft zelfvertrouwen en doet angst voor inspanning verdwijnen. Bovendien kan de omgang met sportieve lotgenoten je veel ideeën opleveren over andere activiteiten die bijdragen aan het herstel of omgang met kanker.

Benieuwd hoe we je kunnen helpen?

Maak een afspraak