COPD

Wat is COPD?

COPD is de afkorting voor “Chronic Obstructive Pulmonary Disease”. Deze Engelse term is de verzamelnaam voor de ziektebeelden chronische bronchitis en longemfyseem.

Kenmerken van COPD

Chronische bronchitis is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. We spreken van longemfyseem wanneer ook de longblaasjes hun stevigheid verliezen waardoor de longen minder rekbaar worden.

De oorzaken van COPD

Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken, dit veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een omgeving met bijvoorbeeld veel steen- en metaalstofdeeltjes in de lucht kan ook tot een ontsteking leiden. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden. verder kan erfelijkheid ook een rol spelen.