FES

Wat is Functionele Elektrostimulatie?

Bij Functionele Elektrostimulatie (FES) worden via de huid pulsjes naar de zenuwen gestuurd. De zenuwen vervoeren deze pulsjes naar de spieren waardoor de spieren samentrekken. Middels deze behandelmethode kunnen we spieren die niet (goed) functioneren ondersteunen tijdens het trainen. Zo kunnen we oefeningen doen die zonder de elektrostimulatie niet mogelijk zouden zijn.

Bij welke klachten is een Functionele Elektrostimulatie zinvol?

Elektrostimulatie wordt meestal toegepast bij een neurologische aandoening of spierziekte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klapvoet, waarbij de FES een mooie tool is om het looppatroon te verbeteren. Voor fysiotherapie bij zo’n neurologische aandoening of spierziekte is een verwijzing van jouw behandelend specialist nodig.

Functionele Elektrostimulatie (FES) kan worden ingezet tijdens het trainen. Met behulp van elektrostimulatie kunnen we functies oefenen die zonder de stimulatie niet mogelijk zouden zijn. Je kunt hierbij denken aan het opstaan en gaan zitten, fietsen of het heffen van de voeten.

Elektrostimulatie kan ook worden ingezet bij het vergroten of behouden van spiermassa van spieren die volledig verlamd zijn. Door elektrostimulatie blijven verlamde spieren gezond en neemt het risico op het krijgen van decubitus (beschadiging) af.

Benieuwd hoe we je kunnen helpen?

Maak een afspraak