Oedeem-Huidtherapie

Introductie

Lymfoedeem is vochtophoping in de weefsels die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfsysteem. Deze storing kan zijn aangeboren, maar oedeem treedt meestal op na een overbelasting of beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. Bijvoorbeeld als gevolg van een operatie of bestraling. Lymfoedeem uit zich soms met een gevoel van spanning in de huid door zwelling. Dit is niet alleen hinderlijk, maar kan ook ontstekingen (wondroos) en gewrichtsklachten tot gevolg hebben.

Onderdelen van de Oedeemtherapie

Manuele Lymfedrainage
De Manuele Lymfedrainage is een massagevorm die erop gericht is de werking van het lymfestelsel en bloedvatenstelsel te stimuleren. Op deze manier kan een overschot aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller via de (niet aangedane) lymfebanen en vaten afgevoerd worden.

Compressietherapie
Om de afname van vocht zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Als het overschot aan vocht weg is, kan er een Therapeutisch Elastische Kous (TEK) of drukhemd aangemeten worden. Hierdoor kan het effect van de therapie optimaal behouden worden.

Lymftaping
Met stroken elastische tape wordt de afvoer van vocht onder de huid gestimuleerd; een effectieve en eenvoudige manier om de behandeling extra te ondersteunen. Deze methode kan ook ingezet worden bij de nabehandeling van (sport-)blessures.

Oefentherapie
Zeer belangrijk is het om met gerichte oefeningen de beweeglijkheid en spierkracht in het operatiegebied te verbeteren, waarbij de spierpompfunctie voor de afvoer van vocht uit een oedemateus lichaamsdeel een belangrijk onderdeel vormt.

Tevens is het erg belangrijk dat je voor of na een behandeling met radio- en/of chemotherapie bij oncologische aandoeningen je conditie op peil brengt. De specialisten van Kemps & Rijf kunnen je begeleiden om dat op een gezonde en verantwoorde manier te doen!

Benieuwd hoe we je kunnen helpen?

Maak een afspraak