Oncologiefysiotherapie

Introductie

In Nederland leven steeds meer mensen met of na kanker. De ziekte en behandeling veroorzaken vaak lichamelijke klachten maar kunnen ook emotioneel en sociale gevolgen hebben. Onze Oncologiefysiotherapeut biedt deskundige begeleiding bij het proces en de gevolgen van kanker.

Specialistische hulp in verschillende fasen

Fysiotherapie bij oncologiepatiënten richt zich specifiek op bewegingsproblemen als gevolg van kanker. Omdat de Oncologiefysiotherapeut daartoe is opgeleid en omdat hij of zij vaak dichtbij de patiënt staat in intensieve begeleiding, helpt onze specialist je ook op psychosociaal vlak. Afhankelijk van de fase waarin de patiënt zich bevindt, biedt Oncologiefysiotherapie de volgende ondersteuning:

Tijdens het bestrijden
Je zult veel last hebben van verminderde conditie en klachten als gevolg van de stress en spanning rondom het bestrijdingsproces. We helpen je bij het behoud van je conditie en algehele weerstand.

Tijdens het herstel na een succesvolle behandeling
We werken bij het herstel vooral aan soepele, sterke spieren, het verbeteren van je conditie en hoe jij (op jouw manier) weer mee kunt doen met alle dingen die belangrijk voor je zijn. Als de kanker onder controle is (maar niet genezen) helpen we je bij het vinden van jouw manier om daarmee om te gaan.

Palliatief
Geen genezing, geen behandeling en toch kun je nog weken, maanden of jaren leven. De Oncologiefysiotherapeut helpt je om dat op een zo plezierig mogelijke manier te doen. Het resultaat? Doen wat je wilt doen, met zo min mogelijk beperkingen!

Terminaal
In deze fase draait de behandeling van de Oncologiefysiotherapeut met name om het creëren van optimaal comfort en ontspanning.

Inzicht in de aard en gevolgen van kanker

Je kunt door kanker, of de behandeling ervan, klachten ervaren. Je hebt bijvoorbeeld last van pijn, stijve spieren en gewrichten, minder uithoudingsvermogen en algemene vermoeidheid. Het behandelen daarvan vraagt speciale aandacht. Het is daarom belangrijk dat de Fysiotherapeut ook inzicht heeft in de aard en gevolgen van de kanker. Tijdens het traject zal onze specialist indien nodig ook de externe specialisten betrekken voor een zo compleet mogelijk beeld van de situatie.

Benieuwd hoe we je kunnen helpen?

Maak een afspraak